Laura van Geest

Laura van Geest

Bestuursvoorzitter AFM

BoFEB-jaar: 1989-1990

Laura van Geest is sinds 2020 bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Ze studeerde economie en bestuurskunde en bekleedde diverse managementfuncties bij het Ministerie van Financiën. Op het Ministerie van Financiën was Laura tussen 2008 en 2013 werkzaam als directeur-generaal Rijksbegroting. Tussen 2013 en 2020 was zij vervolgens directeur van het Centraal Planbureau.

Laura van Geest over haar BoFEB-jaar

'Het Economen-traineeship BoFEB kwam mij prima uit in 1989. Ik was klaar met mijn studie economie, maar mijn studie bestuurskunde moest ik nog afronden (met onder andere een stage). Ik had bovendien nog niet zo’n scherp idee wat ik precies wilde gaan doen in mijn serieuze werkzame leven (als student had ik mijn brood verdiend als telefoniste bij de voorloper van KPN). Het opleidingsdeel gaf een mooi kijkje in de keuken van de diverse departementen. Beleidstypes kwamen actuele beleidsvragen toelichten en daarmee kregen de onderwerpen en de sfeer op de diverse departementen een eigen gezicht. Los van kennis van de institutionele nitty gritty rond veel beleidsvragen, kreeg ik ook vlot een beeld waar ik in ieder geval niet wilde belanden. En tijdens het tweede halfjaar kreeg ik een goed beeld van de inhoud van het werk, want in de praktijk vervulde ik gewoon een vacature op mijn afdeling. De klas waarvan ik deel  uitmaakte  was bovendien een gezellige club mensen.

Na mijn stage bleef ik plakken op mijn werkplek. Niet zozeer uit luiïgheid, meer omdat ik het er erg naar mijn zin had. Die plek (Internationale Monetaire Zaken bij het Ministerie van Financiën) paste ook wonderwel bij mijn economische specialisaties (monetaire economie en internationale economische betrekkingen). Bovendien bleef ik een aantal trainees tegenkomen, vriendschappelijk en zakelijk. Zo legde het Economentraineeship BoFEB de basis voor een lange carrière bij het Ministerie van Financiën en voor mijn netwerk in het Haagse.'