Arieke Reiding

Arieke Reiding

Beleidsmedewerker directie Algemene Financiële en Economische Politiek, Ministerie van Financiën

'Na het afronden van mijn studie economie had ik een typisch geval van 'keuzestress'. Er waren zoveel verschillende mogelijkheden: werken bij een bank, bij een consultancybedrijf of toch bij een van de overheidsorganisaties. Ondanks stages en inhousedagen had ik naar mijn idee slecht zicht op hoe een werkweek eruit zou komen te zien. 

Het Economen-traineeship BoFEB verlichtte die 'keuzestress' voor mij door een tussentraject aan te bieden: studeren door middel van praktijkcolleges en vervolgens met deze kennis een praktijkstage van een halfjaar op een ministerie. Met colleges van professoren op verschillende vakgebieden en beleidsmedewerkers van allerlei ministeries bood het traineeship mij een ideale combinatie van inhoud, beleid én politiek. Tijdens het eerste halfjaar passeren verschillende onderwerpen de revue. De discussies zijn verrijkend en de opdrachten die je moet maken zijn uitdagend en vormen vaak een ingewikkelde puzzel. Het programma bleek bovendien niet alleen inhoudelijk heel interessant, maar ik kreeg er ook een vriendengroep in Den Haag bij.  De mensen uit mijn klas zien elkaar nog steeds en de vakantie voor 2022 is alweer geboekt. 

Na mijn eerste halfjaar ging ik aan de slag bij AFEP (Algemene Financiële en Economische Politiek) op het Ministerie van Financiën. Een groep van rond 30 economen die de minister en de staatssecretarissen (inmiddels zijn het er twee) adviseren over economische en politiek actuele onderwerpen. Ik werd vanaf de eerste dag behandeld als volwaardig medewerker en kreeg mijn eigen dossiers toegewezen. De tijdens het traineeship opgedane kennis van uiteenlopende onderwerpen en de bijbehorende lessen 'hoe het werkt in Den Haag' kwamen daarbij goed van pas. En als ik het even niet meer wist of als ik snel iemand van een ander ministerie nodig had, dan kon ik behalve bij mijn directe collega's ook altijd terecht bij andere BoFEB'ers. Dat is wel net zo gemakkelijk. 

Inmiddels heb ik het programma van het traineeship afgerond en werk ik bij AFEP aan ontzettend leuke, inhoudelijke en politieke dossiers: rekeningrijden en stikstof. Mocht je nog vragen hebben over BoFEB of over het werken op een ministerie, dan kun je ook bij mij terecht (a.reiding@minfin.nl).'