Tilbe Atav

Tilbe Atav

Phd-kandidaat Erasmus School of Economics

'Ik statte als trainee in september 2019. In het hart van de coronacrisis dus. Een uitzonderlijke periode om een kijkje te nemen achter de schermen bij de overheid. Tijdens het grote aantal colleges dat we volgden werden de onderwerpen die spelen op de ministeries dan ook vaak bekeken door een 'coronabril'. Niet alleen de coronacrisis, maar ook allerlei andere actuele beleidsvraagstukken en ontwikkelingen passeerden de revue. Ik en mijn klasgenoten konden in deze colleges al onze vragen kwijt aan de sprekers, die allemaal deskundig zijn op hun eigen vakgebied. Dankzij de interessante onderwerpen die voorbijkwamen en de maatschappelijk betrokken trainees om mij heen voelde ik me onmiddellijk op mijn gemak in het klasje waar ik deel van uitmaakte. 

Voor het tweede deel van het programma ben ik geplaatst bij de directie Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook op basis van gesprekken met andere trainees uit mijn lichting was mij al gauw  duidelijk dat een BoFEB' erbij altijd gewaardeerd wordt. Hoewel ik direct op een dossier werd gezet, kreeg ik ook de ruimte om kennis te maken, vragen te stellen en te leren van de mensen om mij heen. Hierdoor en door het eerste halve jaar vormt het Economen-traineeship BoFEB het ideale bruggetje tussen studie en werk.'

Net als veel anderen wist ik na mijn studie nog niet precies waar ik zou willen werken. Door de breedte van het  Economen-traineeship BoFEB kreeg ik hier een steeds beter beeld van. Zo ontmoette ik op mijn werkplek bijna dagelijks nieuwe mensen die allemaal  op een andere manier terecht zijn gekomen waar ze nu werken. Ik kreeg ook regelmatig de kans om eens aan te sluiten bij bijeenkomsten over dossiers van anderen. Bovendien kreeg ik via het netwerk van het traineeship een goed beeld van de werkzaamheden van de verschillende 'economendirecties' van het Rijk. Het traineeship is dus niet alleen een goede manier om erachter te komen of je het leuk vindt om bij de overheid te werken, maar ook een fantastische  manier om interessante mensen te ontmoeten, je kennis over wat mogelijk is te verbreden en te leren over onderwerpen waar je anders misschien nooit mee in aanraking zou zijn gekomen.