Hanneke Schuiling

Hanneke Schuiling

Directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, Ministerie van Buitenlandse Zaken

BoFEB jaar: 1989-1990

Hanneke Schuiling is sinds 1 augustus 2018 werkzaam als directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hiervoor was ze sinds 2013 directeur-generaal Rijksbegroting bij het Ministerie van Financiën. Ze studeerde algemene economie aan de Universiteit van Amsterdam. In de periode tussen 2007 en 2013 was Hanneke hoofddirecteur Financiën en Control bij het Ministerie van Defensie. Daarvoor was zij onder andere directeur Uitvoeringsbeleid bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en directeur Koninkrijksrelaties bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Hanneke Schuiling over haar BoFEB-jaar

'Als Amsterdamse econoom kende ik de Haagse wereld alleen maar uit de krant. Het Economen-traineeship BoFEB bood mij een unieke mogelijkheid om daar eens een kijkje te nemen. Het theoretische gedeelte bleek mee te vallen en was grotendeels een herhaling van mijn laatste studiejaren. Tijdens het tweede halfjaar, dat ik doorbracht bij de directie Algemene Financiële en Economische Politiek van het Ministerie van Financiën, raakte ik gegrepen door de beleidsadvisering. Je economische kennis gebruiken om adviezen te maken die aansloten bij de politieke wensen bleek me als een handschoen te passen.  De praktische kennis en vaardigheden die wij tijdens het eerste halfjaar hadden opgedaan kwamen daarbij zeker goed van pas.  Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder en heb ik op vijf departementen gewerkt. De fascinatie met de ambtelijke advisering is nog net zo groot als in de begintijd. Bovendien heb ik aan mijn tijd als  BoFEB'er  een aantal goede vrienden en een bijzonder nuttig netwerk overgehouden. Het Economen-traineeship BoFEB houdt een bijzonder plekje in mijn hart. Als een nieuwe medewerker vertelt dat hij aan dit traineeship  heeft meegedaan heeft hij of zij direct een streepje voor.'