Gertjan Dordmond

Gertjan Dordmond

Beleidsmedewerker directie Inspectie der Rijksfinanciën, Ministerie van Fianciën

'Tijdens mijn studietijd vroeg ik mij langdurig af welke richting ik op wilde. Dit blijkt ook wel uit het feit dat ik ooit begonnen ben met economie, toen geschiedenis ben gaan studeren, en daarna toch weer economie. Tijdens mijn master Politiek en Maatschappij heb ik me verdiept in de marktwerking in de zorg. Toen kwam ik erachter dat maatschappelijk relevante beleidskwesties en de economische vraagstukken die daarbij horen mij erg boeien. Tijdens mijn master Internationale Economie ben ik gaan werken voor het economenvakblad Economisch Statistische Berichten (ESB). Hier werkte ik op het snijvlak tussen wetenschap en beleid en dit vond ik zo interessant dat het mij snel duidelijk werd dat ik de beleidswereld in wilde.

Voor mij was het Economen-traineeship BoFEB de perfecte manier om de stap naar deze wereld te maken. Niet alleen omdat je een half jaar college krijgt over vrijwel alle maatschappelijk relevante onderwerpen van het moment, maar ook omdat het inhoudelijk een erg goed programma is. Gezien mijn diverse achtergrond was het erg fijn om wat kennis bij te spijkeren. Wat het Economen-traineeship BoFEB bijzonder maakt is dat je niet alleen inhoudelijk veel leert, je krijgt ook allerlei vaardigheden aangereikt die je nodig hebt tijdens je werk. Denk hierbij aan het schrijven van nota’s, het beantwoorden van Kamervragen en het schrijven van een speech voor de minister.

Daarna ben ik begonnen aan mijn stage bij de directie Arbeidsmarkt en Sociaal-Economische Aangelegenheden, de economische denktank van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijdens je stage krijg je meteen veel verantwoordelijkheden en word je gewoon als medewerker gezien en niet als stagiair. Ik heb hier veel leuke dingen mogen doen, zoals het adviseren van de minister over verschillende onderwerpen, het organiseren van een bezoek van het IMF aan SZW, en het ondersteunen van de minister bij een debat in de Tweede kamer. Na mijn stageperiode ben ik aan de slag gegaan als beleidsmedewerker bij de directie Begrotingszaken van het Ministerie van Financiën. Op dit ministerie ben ik vervolgens na enige tijd overgestapt naar de directie Inspectie der Rijksfinanciën.

Het Economen-traineeship BoFEB is de ideale manier om aan de slag te gaan bij het Rijk. Na het programma ben je er klaar voor om direct ingezet te worden en heb je een grote voorsprong op andere starters. Maar het traineeship is bovendien ook gewoon erg leuk en gezellig. Ik heb veel goede vrienden gemaakt die ik ook vaak buiten werktijd zie. Zo zijn we onlangs een weekendje naar Porto geweest. Het is niet alleen leuk om veel mensen te kennen, maar het is ook nuttig om een groot netwerk te hebben, bijvoorbeeld wanneer je de overstap wilt maken naar een ander departement. Het Economen-traineeship BoFEB is dus een echte aanrader.'